Zen meditatieleider

Mijn naam is Jos M.F. de Vries-Spaans. In 1957 ben ik geboren. Namens het Internationaal Zen Instituut Nederland én het International Zen Institute bied ik als Meditatieleider ZEN Cursussen aan.

Sinds een kleine 40 jaar liggen mijn beroepssporen in de Verstandelijk Gehandicapten Zorg, de Geestelijke Gezondheidszorg en Verslavingszorg. Momenteel ben ik werkzaam als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige in de Geestelijke Gezondheidszorg.

Tevens ben ik werkzaam in mijn eigen praktijk Aandacht Centraal, als Mindfulness Stress Reductie Trainer & Mindfulness Based Cognitive Therapist. Zie: www.AandachtCentraal.nl.

Vanaf 1999 beoefen ik Zen en heb ik deelgenomen aan Zen cursussen van het I.Z.I.N. in ‘De Ruimte', Centrum voor Bewustzijnsontwikkeling te Amsterdam bij Liz Cornelissen, Phil van Velzen en Zen leraar Maurits Hogo Dienske. Zie hun website www.zenmeditatieamsterdam.nl

De Zen oefening beviel mij zo goed, dat ik gaandeweg besloten heb mijn leven hierin richting te geven.

In 2001 leerde ik Jiun Hogen roshi kennen en werd ik bij haar leerling. Door het jaar heen is het mijn intentie regelmatig bij haar en de Sangha deel te nemen aan ZEN Retraites in het Internationaal Zen Center 'Noorder Poort' te Wapserveen. Zie www.zenleven.nl.

In 2002 nam ik de Bodhisattva Geloften aan en ontving van Jiun Hogen roshi, de Bodhisattva naam: 'Salutary Moonlight'('Helend Maanlicht'.)

ZEN is voor me een oefenwijze van leven geworden: Zen in Practice, wat me keer op keer eraan herinnert om bewust aanwezig te zijn; aandachtig te luisteren en waar te nemen. Oefenen in mildheid, niet veroordelen. Oefenen in het ontwikkelen van Metta, Liefdevolle Vriendelijkheid en Aandacht. Met onbevangen geest in contact leven, met de mensen, alle levende wezens, de dingen en de gebeurtenissen die op mijn pad komen.

Ik nodig je van harte uit om eens op zondagavond om 19.40 uur te komen kennismaken in de doorlopendegroep met de ZEN oefening te Hilversum.

Voor informatie en aanmelding zie zen cursusaanbod.

Tot ziens en geniet van dit mooie moment dat je hier nu aandachtig leest :-)

Jos de Vries-Spaans

Gast zenleraar Maria Kogetsu Steenman

Gemiddeld twee keer per les blok worden de avonden verzorgd door zenleraar Maria Kogetsu Steenman. Maria Kogetsu woont in Abcoude en beoefent zenmeditatie sinds 1984. Ze voelt zich thuis in het Boeddhisme en is sinds 1999 leerling van Tetsue roshi. Toen Maria de boeddhistische geloften ontving in 2006, kreeg ze van Tetsue roshi de naam Gouden Wolk van Wijsheid.

Maria Kogetsu heeft de Opleiding tot zenleraar gevolgd op de Noorder Poort. Deze Dharma Teachers Training werd gegeven door Jiun Hogen roshi, zenmeester van de Noorder Poort.

In juni 2016 werd Maria door Jiun roshi geordineerd tot zenleraar samen met vijf andere deelnemers die de opleiding hebben gevolgd. Ze ontving de japanse naam Kogetsu, hetgeen Stralende Maan betekent.